D'acord amb el previst en l'article 38 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, una seu electrònica és aquella adreça electrònica disponible per a la ciutadania per mitjà de xarxes de telecomunicacions. Mitjançant la seu electrònica es realitzaran totes les actuacions i tràmits referits a procediments o a serveis que requereixin la identificació de l'Administració Pública i, si escau, la identificació o signatura electrònica de les persones interessades. D'aquesta forma, el ministeri compleix amb els requisits que estableix la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.
Preguntes freqüents
A la ciutadania, empreses i altres administracions o organismes públics que es relacionin amb el ministeri a través d'Internet.
Pot iniciar un procediment administratiu, consultar l'estat dels seus expedients, rebre notificacions electròniques i realitzar gestions que fins ara realitzava de forma presencial.
Les seus electròniques conviuen amb els portals i altres entorns web de l'Administració, però són diferents. Hi ha una sèrie d'elements que permeten tenir la certesa que està en una seu electrònica i no en un altre tipus d'entorn:
- Consten d'una adreça electrònica específica sota el domini “. gob.es”
- Tenen un certificat qualificat d’autenticació de lloc web de seu que els ciutadans poden comprovar i que la identifica i assegura que ningú no ha suplantat les seves pàgines.
- La creació de les seus està subjecta a uns requisits formals i, per això, compta amb unes condicions de seguretat, responsabilitat i accessibilitat especials.
- Recullen informació general obligatòria i una sèrie de funcionalitats mínimes, que estan establertes en els articles 10 i 11 del Reial Decret 203/2021, de 30 de març, pel qual s'aprova el Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics.
Sí, tenen la mateixa validesa els tràmits realitzats a través de la Seu electrònica que els efectuats de forma presencial.
La comunicació entre vostè i la Seu és segura/segura. Tota la informació viatja xifrada, els certificats electrònics garanteixen la identitat d'ambdues parts. Les dades personals que envia per Internet estan xifrats i, una vegada guardats en els nostres sistemes, utilitzem els mitjans necessaris per protegir-los, en compliment de la Llei Orgànica de protecció de dades.
Pot accedir a ella i realitzar tràmits durant 24 hores els 365 dies de l'any des de qualsevol lloc. Tingui en compte que aquells tràmits realitzats en dies inhàbils s'entendran efectuats el primer dia hàbil següent.
Pot accedir a la Seu Electrònica del ministeri i des de la pàgina d'inici accedir a:
-
Trámites
-
Información i ajuda a la ciudadanía
Per fer qualsevol tràmit cal emprar els sistemes habituals d’autenticació en les administracions públiques.
Per al còmput de terminis en qualsevol tràmit, la data i hora oficial de la Seu seran les que tinguin validesa legal. I no així la de l'equip des del qual es realitzi el tràmit. A aquests efectes, es tindrà en compte l'hora de finalització del tràmit, és a dir quan se signi la sol·licitud i/o documents i s'obtingui el rebut corresponent del Registre. Per exemple, suposem un tràmit administratiu el termini del qual acaba el 20 de setembre. Si vostè comença a emplenar la seva sol·licitud a les 23:50 hores, però acaba a les 00:10 hores de l'endemà, estaria ja fora de termini.
A més, tingui en compte que els tràmits realitzats en dies inhàbils s'entendran efectuats el primer dia hàbil següent.
En el cas que es tracti d’un tall de servei no programat, es posarà un avís a la pàgina inicial de la seu (Home).
A la seu electrònica figurarà informació sobre qualsevol incidència tècnica que s’esdevingui i impossibiliti el funcionament ordinari del sistema o de l’aplicació que correspongui, així com sobre l'ampliació del termini no vençut que, si escau, hagi acordat l'òrgan competent a causa d'aquesta circumstància.
La signatura electrònica és un conjunt de dades que permeten identificar a la persona que signa de la mateixa manera que si es tractés d'una signatura manuscrita.
La signatura electrònica amb certificat digital que usarà tant el ministeri com vostè a la Seu electrònica garanteix a més la integritat dels documents signats. El document original signat no sofreix modificacions posteriors, ja que, si aquest fos el cas, la validació de la signatura donaria un resultat negatiu i seria rebutjada.
L'accés a les seus electròniques no requereix la identificació ni autenticació segura/segura. La navegació per les seves pàgines és idèntica a la de qualsevol altre lloc web.
La identificació i autenticació solament és requerida quan es desitgi tramitar algun procediment o servei a través de la seu.
La identificació electrònica davant les Administracions Públiques es pot realitzar a través dels següents sistemes:
- Sistemes basats en certificats electrònics qualificats de signatura electrònica expedits per prestadors inclosos en la Llista de confiança de prestadors de serveis de certificació.
- Sistemes basats en certificats electrònics qualificats de segell electrònic expedits per prestadors inclosos en la Llista de confiança de prestadors de serveis de certificació.
- Sistemes de clau concertada, així com qualsevol altre sistema que les Administracions Públiques considerin vàlid, en els termes i condicions que s'estableixi, sempre que comptin amb un registre previ com a usuari que permeti garantir la seva identitat, prèvia autorització per part de la Secretaria General d'Administració Digital del Ministeri de Transformació Digital i de la Funció Pública. Aquesta solament podrà ser denegada per motius de seguretat pública, previ informe vinculant de la Secretaria d'Estat de Seguretat del Ministeri de l'Interior.
Les Administracions Públiques hauran de garantir que la utilització d'un dels sistemes previstos en les lletres a) i b) sigui possible per a tot procediment, a pesar que s'admeti per a aquest mateix procediment algun dels previstos en la lletra c).
L’ús obligatori de la signatura només es requereix per:
- Formular sol·licituds.
- Presentar declaracions responsables o comunicacions.
- Interposar recursos.
- Desistir d'accions.
- Renunciar a drets.
Un certificat electrònic és un document emès i signat per una autoritat de certificació que identifica a una persona (física o jurídica) i la vincula amb un parell de claus. Un certificat conté la següent informació:
- Identificació del titular del certificat (Nom del titular, NIF, e-mail, etc.).
- Distintius del certificat: nombre de sèrie, entitat que ho va emetre, data d'emissió, període de validesa del certificat, etc.
- Una parella de claus: pública i privada.
- La signatura electrònica del certificat amb la clau de l'autoritat de certificació (AC) que ho va emetre.
Aquesta Seu utilitza, per a la validació de certificats, la plataforma @signa de l'Administració General de l'Estat.
Per a més informació: Plataforma @signa
Per obtenir una llista completa dels prestadors acceptats per aquesta plataforma acudeixi al document de proveïdors de serveis de certificació d'@signatura
Segons el suport, els tipus de certificats que pot obtenir són bàsicament dos:
-
Certificat de programari: es tracta d'un fitxer de programari el suport físic del qual és el propi ordinador o servidor on s'instal·la. Un exemple serien els certificats de persona física que emet la FNMT en el marc del projecte CERES.
-
Certificat de targeta: en aquest cas, el certificat electrònic es troba en una targeta criptogràfica. Per exemple, el DNI electrònic.
El DNI electrònic ja té incorporat un certificat electrònic. També pot obtenir un certificat dirigint-se a qualsevol de les autoritats certificadores reconegudes per l'Administració General de l'Estat, que pot consultar a l'enllaç d'aquesta Seu Fabrica Nacional de Moneda i Timbre (FNMT)
Depèn del certificat que feu servir. En el cas de certificats de targeta, com el DNI electrònic, hi ha documentació disponible per al ciutadà en el Portal del DNI, del Cos Nacional de Policia. Si utilitzeu certificat de programari, com el de l’FNMT, heu de consultar la seva pàgina web.
Pot tenir més d'un certificat en el seu ordinador i al moment d'utilitzar-ho se li preguntarà quin d'ells vol utilitzar.
El format utilitzat és PDF, un estàndard obert àmpliament difós. Solament en casos excepcionals s'utilitzen conjuntament els formats DOCX i ODF. En aquests casos, el ciutadà pot utilitzar aquell que prefereixi d'entre aquests dos.
En l'àmbit del Ministeri d'Hisenda trobem un total de 12 seus electròniques.
Seus electròniques associades al Punt d'Accés General electrònic (PAGe) de l'Administració General de l'Estat, però amb lloc web independent
- Seu Electrònica Central del Ministeri d'Hacienda
- Sede Electrònica de la Direcció general de Tributos
- Sede Electrònica de la Direcció general del Cadastre
- Calmi Electrònica dels Tribunals Econòmic-Administrativos
- Seu Electrònica de la Comissió del Mercat de Tabacs
Seus electròniques associades al Punt d'Accés General electrònic (PAGe) de l'Administració General de l'Estat, però que s'allotgen en el lloc web de la Seu Electrònica Central del Ministeri d'Hisenda
- Seu Electrònica de la Secretaria General de Fons Europeos
- Sede Electrònica de l'Institut d'Estudis Fiscales
- Sede Electrònica de la Intervenció General de l'Administració de l'Estado
- Sede Electrònica del Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals
Seus electròniques independents
- Seu Electrònica de l'Agència Tributària
- Seu Electrònica de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre
- Seu Electrónica Autoritat Independent Responsabilitat Fiscal. AIReF
A través de la Seu Electrònica Central del Ministeri es pot conèixer i accedir a la totalitat de procediments i serveis competència d'aquest Departament:
-
Consultar el cercador per matèries o per text lliure de cerca.
-
Seleccionar la seu electrònica de l'òrgan responsable de l'actuació administrativa.
-
Una altra via possible és consultar a la Seu del Punt Accés General.
Consultes sobre l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT)
Per a informació o aclariments dirigits a l'AEAT, les consultes es realitzen a través del número de telèfon 901 33 55 33 (accessible també a través del 91 554 87 70) en horari de 9 a 19 h, o en les oficines de l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) acudint a una Administració o Delegació de l'AEAT prèvia petició de cita a través dels números de telèfon 901 200 351 o 91 290 13 40, o de la pàgina web de l'Agència Tributària: https://sede.agenciatributaria.gob.es/
A més, podrà obtenir assistència i informació sobre deutes i recaptació a través del Centre d'Atenció Telefònica de Recaptació (REC@T) en el telèfon 91 553 68 01 o 901 200 350 de dilluns a divendres laborables de 09:00 a 14:00 hores. Serà atès per un operador especialitzat en la matèria, i podrà realitzar tràmits i actuacions sobre deutes, ajornaments, embargaments, pagaments, així com consultar sobre qualsevol document que hàgim remès des dels òrgans de Recaptació de l'AEAT.
En aquest servei d'atenció telefònica de Recaptació, REC@T, es presten els següents tràmits i actuacions d'assistència i informació.
-
Pagament telefònic de deutes / Generació de documents d'ingrés.
-
Sol·licitud d'ajornament/fraccionament de pagament de deutes en via executiva.
-
Emplenament del requeriment de dades sobre el compte bancari de domiciliació d'ajornament o fraccionament de pagament de deutes.
-
Modificació del compte de domiciliació bancària de sol·licituds i acords d'ajornament o fraccionament de pagament.
-
Sol·licitud de compensació de deutes en via executiva amb crèdits tributaris.
-
Informació i consulta sobre els deutes constrets.
-
Informació i consulta sobre actuacions i diligències d'embargament de comptes corrents, sous, salaris i pensions, crèdits, vehicles i devolucions tributàries, i generació de documents d'ingrés.
També té la possibilitat de realitzar de manera telemàtica les següents gestions: pagar, ajornar i consultar al següent enllaç: Agència Tributària: Gestions: pagar, ajornar i consultar - Pagar deudas
Consultas sobre la Direcció general de Tributs
El procediment per a la presentació de consultes tributàries es realitza a través del següent enllaç: Presentació consultes tributàries.
Així mateix, per consultar l'estat de tramitació de la seva sol·licitud, haurà d'utilitzar el mateix formulari genèric anteriorment esmentat, el codi d'organisme especificat en les instruccions del punt 5 i esmentar el nombre o codi de registre individualitzat proporcionat en la iniciació d'aquest procedimiento
Consultas sobre Acte-signa
Les incidències amb l'aplicació acte-signa ha de comunicar-les a través del formulari de contacte: Bústia de contacte.
Consultes sobre com obtenir la Signatura Electrònica.
Per obtenir la signatura electrònica s'ha de contactar amb CERES (Certificació Espanyola) a través del següent enllaç: CERES - CERES (fnmt.es)
Així mateix, a l'enllaç al portal de Signatura Electrònica, trobarà àmplia informació sobre este tema: Portal Signa - Ciudadanos (firmaelectronica.gob.es)
Consultes sobre estafes, estafes o fraus per internet.
En el cas que vostè sigui víctima de qualsevol delicte telemàtic ha de posar una denúncia en qualsevol dels dos correus:
-
Registre Electrònic General
-
Mi carpeta ciudadana
-
DNI Electrónico
-
Firma Electrónica
-
Certificado electrònic
Des de les seus electròniques es pot efectuar una consulta o fer qualsevol suggeriment respecte al contingut o els serveis que s'ofereixen a través d'ella, utilitzant, per a això, les bústies de contacte que han de figuren en totes elles de forma visible.
D'altra banda, si el que vol és presentar un suggeriment o queixa formal de caràcter general té a la seva disposició, en totes les seus. l'enllaç a una aplicació que li permetrà la formulació de queixes i suggeriments per via electrònica.